Накратко

Рехабилитација на растенија за куќа во Ханој

Рехабилитација на растенија за куќа во Ханој

Кога архитектонската фирма Vo Trong Nghia Architects е заинтересирана за урбанистички прашања и за нејзиниот недостаток на зелен простор, таа дава реновирање на куќа со вегетација во срцето на Ханој. Многу зелена креација дизајнирана да служи како модел за густи градови каде загадувањето на воздухот станува вистински проблем. Откријте ја оваа неверојатна куќа на слики.

Пред / после: од град-куќа до вила де-шампиони


Hiroyuki Oki, Vo Trong Nghia Architects Куќата за реновирање е стара градска куќа, стара околу петнаесет години. Како и сите куќи од овој вид, страдаше од тешката клима на градот и нејзините промени. Недостатокот на безбедност ги натера жителите да постават безбедносни бариери на балконите што ги прави неупотребливи. Во својата нова верзија, куќата е и безбедна и санирана, без да се одрече одреден дизајн.

Растителна шнола на фасадата


Архитекти Хиројуки Оки, Вол Тронг ghија Безбедносните елементи се заменети со шарла која ја обезбедува куќата и овозможува да се добијат растенија за искачување на целата фасада. Тие имаат функција да го филтрираат воздухот, а исто така овозможуваат да се намали потрошувачката на енергија со тоа што ќе играат улога на природен изолатор и да го задржат поладениот воздух во лето и да ја изолираат куќата во зима и да одговорат на проблемите. тропски. Пријатен резултат како за жителите така и за соседите кои имаат корист од поглед на растенијата.

Ентериер со отворени простори


Hiroyuki Oki, Vo Trong Nghia Architects Inside, за да ја искористат максималната светлина, просторите беа целосно отворени. Ова дава импозантна дневна соба која е домаќин на трпезарија и дневна соба во современ стил инспирирана од виетнамскиот стил со дрво како централен дел од подот до таванот преку мебелот.

Внатрешни отвори


Hiroyuki Oki, Vo Trong Nghia Architects За да донесе уште поголема светлина, во дневната соба има големи отвори што овозможуваат недиректна светлина и со тоа се спречува топлината премногу да влегува во куќата. Резултат: чувството да се биде надвор додека уживате во внатрешноста.

Дизајн и графички стил


Hiroyuki Oki, Vo Trong Nghia Архитектите Декор на врвот на оваа куќа? Играјте со линиите користејќи ги природните вени на дрвото прво, но исто така и со акцентирање на овој ефект со подигнат таван. Чистите линии се наоѓаат и на скалите со заградата, но исто така и stonesидните камења или изборот на стаклени цигли за одредени отвори. Рафиниран резултат кој останува топол благодарение на употребата на дрво.

Светларник низ целата куќа


Архитекти Hiroyuki Oki, Vo Trong Nghia Целата куќа е вкрстена со отвор во него, што овозможува да се создаде вистински светларник и го нуди ова чувство на ентериер / надворешност. Исто така, тој е вистински совет за балансирање на температурата на куќата.

Централно скалило како срцето на куќата


Архитекти Хиројуки Оки, Ву Тронг ghија Друг клучен елемент за реновирање на оваа куќа: комуникација помеѓу простори. По големите отвори, архитектите, исто така, сакаа да создадат мостови помеѓу различните простори и да го постават многу современото скалило како централен дел на просторот за живеење. Со овој рафиниран избор, агенцијата дополнително ја зголеми количината на светлина.

Соби со поглед на вегетацијата


Hiroyuki Oki, Vo Trong Nghia Архитектите Да се ​​обезбеди спокоен простор во спалните соби, секој од нив има поглед на фабриката wallид на фасадата за природно да ги климатизира, но и да го подобри квалитетот на воздухот. Вистинско потопување на зеленчук што прекрасно оди со темното дрво претежно присутно во просторијата.

Покрив што служи како лепенка од зеленчук


Архитектите Хиројуки Оки, Вол Тронг ghија Во континуитет на оваа еколошка рехабилитација, архитектите исто така замислувале и тераса на покривот која опфаќа зеленчукова градина и со тоа овозможува да се понуди простор на зеленило и дишење во срцето на градот. . Вистински пример за градовите со голема урбана густина. Повеќе информации на www.votrongnghia.com